Dnes snad každý ví, že v jídelníčku by vláknina neměla chybět. I přesto však dle odhadu průměrný Čech nezahrnujeme do stravy ani polovinu její doporučené denní dávky. A přitom vláknina je pro náš organismus tak důležitá.

Pod vlákninou si představte různé rostlinné látky obsažené v potravinách, mnohé z nich ani nestrávíme, které příznivě ovlivňují zejména zdraví a funkci trávicího ústrojí. Vláknina má zejména funkci ochrannou. Její příjem např. zrychluje posun obsahu ve střevech a tím i zrychluje jejich vyprazdňování. Díky vláknině se snižuje vstřebávání cholesterolu a tuků. Vláknina napomáhá k udržení zdravého prostředí v tlustém střevě a brání v růstu nežádoucích bakterii.

Nedostatek vlákniny přispívá ke vzniku různých onemocnění, ať už například zácpy, cukrovky, obezity, onemocnění srdce a cév či ke vzniku nádorových onemocnění tlustého střeva a dalších.

Optimálně bychom měli přijímat vlákninu v množství 35 – 50 g denně. Ochranná funkce je zachována při příjmu minimálně 30 g denně.

Vlákninu konzumujte v podobě zeleniny a ovoce, tmavého pečiva, luštěnin, celozrnných obilovin a brambor.